C.O.S besöker Bergen

img_2196Professor Torolf Rafto

img_2197Raftopriset har delats ut till många stora frihetskämpar.

(foto Hans Jörgen Brun)

img_2198

Kenneth Bergstedt och Tomas Staflin, delar ut diplom till barägaren Simon Theodor Selvik som tack för ekonomiskt bidrag till C.O.S.

C.O.S besöker Bergen i Norge.
Jag Kenneth Bergstedt och Tomas Staflin besökte Bergen mellan 18/11 och 21/11. Tomas son Isaac har under fem års tid bott och arbetat i barbranchen Bergen. Isaac är en mycket skicklig barbyggare och minst lika duktig bartender.
Isaac har spridit budskapet om C.O.S och genom detta kunnat samla in pengar till barnhemmet på Filippinerna. Under en tid arbetade Isaac på ”No Stress Bar” i Bergen vilken också vann pris för Norges bästa bar 2015. Ägaren av baren (Simon Theodor Selvilk) reste en tid i Asien och besökte då barnhemmet. Det var väldigt uppskattat av samtliga.
No Stress Bar har en drink vars vinst går till C.O.S och vi har fått ett fint bidrag därifrån.
Isaac är också mycket god vän med en man vid namn Erik Rafto som även han driver en fin bar som heter ”Tasting Room”
Rafto är ett mycket kännt namn i Norge och förknippas varmt med mänskliga rättigheter. Eriks farfar Torolf Rafto var proffessor i ekonomi historia vid Bergens universitet men var djupt engagerad i arbete för mänskliga rättigheter. Han var med och kämpade för de utsatta bakom järnridån där han föreläste om mänskliga rättigheter. På grund av detta blev han brutalt misshandlad av säkerhetspolisen vilket han aldrig återhämtade sig ifrån. Torolf Rafto avled från sviterna 4 november 1986 64 år gammal.
Efter detta grundades ett pris i hans ära av kollegor och vänner. Priset delas ut till människor som kämpar i det tysta. De som inte syns men gör underverk för folk i förtryck. Av 30 pristagare har 4 stycken senare tilldelats nobels fredspris. Aung San Suu Kyi från Burma, Jose Ramos Horta Öst Timor, Kim Dae-jung Sydkorea, Shirin Ebadi från Iran.
Erik Rafto besökte Gotland med Isaac Staflin sommaren 2016 och rekomenderade starkt att C.O.S skulle besöka prisutdelningen som dessutom firade 30 års jubileum. Föreningen C.O.S beslutade att ta denna chans och i samförstånd med bidragsgivarna i Bergen betalades 5000kr från deras gåva till flygbiljetterna. Syftet var att vi skulle få möjlighet att möta människor som är villiga att stötta projekt som C.O.S och för oss att också få inspireras av andra som också kämpar för mänskliga rättigheter. Samtidigt fick vi chansen att överlämna diplom till No Stress Bar som uppskattning för den hjälp vi fått.
Resan och vistelsen var mycket givande och nu hoppas vi att det vi spridit kommer bära frukt i framtiden.

Related Post