En fröjdefull jul vi fick!

Vi ska nu blicka tillbaka en smula. Vi ska återuppleva julen på barnhemmet. Det är otroligt mycket som skiljer Sverige från Filippinerna men samtidigt finns likheter. Klimatet är ju förstås den stora skillnaden och en vit jul finns bara i ”Bing Crosby’s” gamla visa, som för övrigt är mycket omtyckt även där nere i djungeln, är naturligtvis en omöjlighet att uppleva.

Julen i Filippinerna är verkligen årets absolut största höjdpunkt och man har lyckats få julen att starta redan i början av september. Om det är kommersens slägga som slagit åt det hållet eller om det är folkets otåliga längtan efter glädje och fest som skapat detta fenomen, förtäljer inte historien och är egentligen inte viktigt i sammanhanget. ”Bing Crosby” har i alla fall fullt upp och plastgranar säljs hejvilt i varuhusen redan i september. Julbelysning är också viktig och de som har råd går in för detta med hull och hår. Vad som är slående världen över i katolska och kristna länder i juletid, är glansen av spänning och förväntan i barnens ögon. Vad som också är likt är att vi påminns om att vi har en familj och en släkt. I Filippinerna är familjen otroligt viktig och när den splittrats till följd av att man tvingats söka arbete i annat land eller på annan ort, blir återföreningen mycket efterlängtad. I bästa fall kan mamma, pappa eller andra familjemedlemmar komma hem efter att ha varit borta kanske ett par år.

 

Så här blev julen på barnhemmet. Lika där som här, handlar julen om att äta med släkten och detta kräver viss förberedelse. Undertecknad och Kent Andersson hade planer på att bjuda på några svenska julbords specialiteter. Det blev prinskorv, Köttbullar och Janssons frestelse. Det är lite knepigt att ”kocka” i främmande land men vi lyckades hitta ingredienser som funkade utmärkt och resultatet blev mycket bra och

Nakne kocken ser mer ut som en köttbulle själv men det bjuder vi på
Janssons frestelsen var mycket populär

uppskattat.    

De Filippinska delikatesser som det också bjöds på, var många fler men för att nämna några så fanns där ”chrispy pata” som är lång-kokta fläsklägg som sen steks hårt i olja. ”Pancit canton” som är nudlar med skaldjur och fläskkött i. Släkt och vänner kunde komma. Wilma hade förståss bakat cheesecake och lite andra sötsaker.

Efter middagen förflyttade sig sällskapet ut på altanen där festen fortsatte med lekar, dans och sång. Barnen hade övat in sångnummer som de framförde under jubel och applåder.

Bror och Kenneth gjorde ett fantastiskt dansnummer
Mer spektakulär dans
Äldsta och första barnet på barnhemmet ”Patric” sjöng vackert för oss
Marife sjöng också mycket vackert för oss
Mer dans från Kenneth och Bror

Barnen tävlade sen om vem som kunde äta äpple snabbast. Det var lagtävlan så glupskast vann vilket var lag Patric / Kenneth.  

Från ingenstans kom plötsligt välkommet besök från nordpolen. I år pratade han det lokala språket ”Bisaya”och klappar hade han med sig.      

Clive
Bror
Kenneth
Marife
Jenelyn
David
Jenny
Arnold
Patric
Jeosaphat ”Opao”

.  Det delades och öppnades julklappar och det fanns ingen hejd på gädjen.                    Vi passar på att än en gång tacka våra sponsorer och hjärtliga medmänniskor som är med och gör allt detta möjligt. Dessa barn skulle i annat fall haft en jul och ett liv i kaos och hunger. Förringa aldrig er betydelse för dessa barn och detta folk mina kära vänner. Fortsättning följer så häng med. Kenneth Bergstedt

 

 

Related Post